Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Project "Η γυναικεία μορφή στην Οδύσσεια" από τη Γ' Δημοτικού


   Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας στην Γ' Δημοτικού, υλοποιείται ένα project με θέμα "Η γυναικεία μορφή στην Οδύσσεια". Αφορμή δόθηκε από παρατηρήσεις των μαθητών για την Καλυψώ και τη σχέση της με τον Οδυσσέα. 

    Οι μαθητές ανέλυσαν τις τέσσερις γυναικείες μορφές (Καλυψώ, Κίρκη, Ναυσικά και Πηνελόπη) που έπαιξαν ρόλο στη ζωή του Οδυσσέα και μέσα από την ερευνητική αυτή δουλειά ανακάλυψαν τη μητριαρχική δομή της Ομηρικής κοινωνίας, τις ασχολίες των γυναικών, τις αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τους θεούς και τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους, είδαν από άλλο μάτι την Κίρκη και την Καλυψώ, τη Ναυσικά και την Πηνελόπη, ταυτίστηκαν μαζί τους, ανακάλυψαν ότι πρώτη φορά σε λογοτεχνικό κείμενο αναφέρεται "το τόπι ως παιχνίδι".
   Κύριος άξονας της έρευνας των μαθητών ήταν το κείμενο της Οδύσσειας, η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και το διαδίκτυο. Τέλος, έγραψαν διαλόγους και τους έπαιξαν. Το σπουδαιότερο όλων είναι η ομολογία των μαθητών ότι τους άρεσε πάρα πολύ αυτό που έκαναν, ότι ανακάλυψαν ότι τα DVD έλεγαν ψέματα και ότι έμαθαν πολλά .

Η Διευθύντρια του Δ.Σ. Συκαμίνου,
Αναστασία Κατσούγκρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου